Boyun düzleşmesi

boyun_duzlesme_bNormal insan omurgasına röntgende önden bakıldığında düz bir hat çizerken yandan bakıldığında bir takım eğriliklerden oluşur. Boyunda lordoz ismini verdiğimiz çukurlaşma, sırtta kifoz adını verdiğimiz kamburlaşma ve yine belde lordoz (çukurlaşma) mevcuttur.

Boyunda bulunan çukurun(lordozun) görevi başımızı ağrılığını bir amortisör gibi davranarak taşımaktır. Özellikle atlama -sıçrama sırasında başın ağrılığının yapacağı ivmelenme kuvvetini absorbe ederek yükün sırt omurgasına daha az yansımasını sağladığı gibi, içinden geçen sinirlerinde korunmasına yardım etmiş olur. Boyun omugasının eğimi ortalama 43 derecedir. Bu derecenin azalması ile boyunda “düzleşme” adını verdiğimiz durum ortaya çıkar.

boyun_duzlesme1boyun_duzlesme2

Boyun düzleşmesinin çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında disk hastalığı(boyun fıtığı veya dejenerasyonu) , içinden geçen sinirlerin hastalıkları, trafik kazası, kemik ve eklem hastalıkları neden olabileceği gibi kötü pozisyonda oturarak kitap okumak veya bilgisayar kullanmak neden olabilir.

boyun düzleşmesiBoyun düzleşmesi

Genç hastalarda en sık nedenlerin başında bilgisayar başında uzun süre kötü pozisyonda oturmak ve hafif şiddetteki trafik kazası gelir. Özellikle trafikte aracınıza arkadan düşük hızda bile çarpılsa başınız ani olarak önce arkaya sonra öne doğru hareket eder (kamçı hareketi). Bu hareket sonrası sık olarak boyun fıtığı oluşabilirken boyun düzleşmesi de meydana gelir.

Boyun düzleşmesi olduğunda baş öne doğru yer değiştirir, böylece vücut denge merkezi değişir. Vücutta bu durumun yol açtığı problemler vardır.

1- Kafa öne doğru yer değiştirdiğinde kafanın ağrılığını taşıyan kemiklere ve kaslara aşırı yük biner, Bunun sonucunda kaslarda yorgunluk ve spazma bağlı ağrılar ortaya çıkar.boyun_duzlesme4

2- Kafa öne doğru yer değiştirdiğinde omurga uzar ve gerilir, bu durumda omurganın içinden geçen sinirlerde gerilime neden olur. Vücudumuza giden tüm sinirler boyundan geçer, bu nedenle tüm organlarımız ile ilgili problemlere neden olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda boyun düzleşmesinin akciğer fonksiyonlarının azalmasına neden olabildiği bildirilmiştir. Bu durum özellikle yaşlı hastalarda sayısız probleme yol açabilir.

3- Boyun düzleşmesi sonucu yıllar içerisinde boyun omurlarında aşırı yüklenme meydana gelerek osteofit adını verdiğimiz kemik çıkıntıların oluşmasına neden olur. Zaman içerisinde bu kemik çıkıntılar sinirlere baskıya yol açabilir.

4- Boyunu düzleşen hastalarda omurga esnekliğini kaybettiği için travmalar sonucu daha fazla zarar ortaya çıkar, boyun eğimi travma sırasında oluşan yükleri emdiği için travmanın etkilerini en aza indirmektedir.

Kronik ağrıya neden olarak hayat kalitesini düşüren boyun düzleşmesi doğru tanı konulması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tanı amacı ile önce detaylı muayene ve direk röntgen filmi çekilmesi, gerekir ise MR veya BT gibi ileri tanı araçları kullanılması gerekmektedir. Tanı konulduktan sonra nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Written by Prof. Dr. Özgür ÇETİK

1973 yılında Giresun’da doğan Prof. Dr. Özgür ÇETİK, Eğitimini 1995 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ve 2007 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doçentliğini tamamlayarak , 2013 Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör unvanı almıştır. Dr.Çetik; 1996 – 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi, 2001 – 2002 Özel Avrasya Hastanesi, İstanbul Uzman Hekim, 2002 – 2007 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent, 2002 – 2003 Bingöl SSK Hastanesi, 2002 – 2003 Diyarbakır 600 yataklı Asker Hastanesi, 2008 – 2011 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent ve 2011 yılından beri Acıbadem Sağlık Grubu’nda Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü olarak görev yapmaktadır. Dr.Çetik evli ve 2 çocuk babasıdır.