NASIR

Nasır en sık görülen sağlık problemlerinin başında gelir. Nasırlar çoğunlukla ayak bölgesinde meydana gelir. Nasırlar genellikle içeriden kemikten kaynaklanan çıkıntılar nedeni ile veya dışarıdan kaynaklanan (ayakkabı vurması gibi)basılar nedeni ile oluşur. Baskıya uğrayan deri tabakası kalınlaşarak ağrılı hale gelirse buna nasır denilir.

Nasırlar “Sert nasır”ve “Yumuşak nasır” olarak ikiye ayrılır.Her iki nasır türüde bası sonucu oluşur.

Sert Nasırlar genellikle ayakta tarak kemiklerinin başı altında veya ayak parmak eklemlerinin üst yüzeyinde ayakkabının bası yaptığı bölgelerde meydana gelir. Sert nasırlar düzgün, kuru ve hassastır. Sert nasırlar en çok ayağın küçük parmağının sırt kısmında oluşur. Ayak tabanında tarak kemik başları altındada sert nasırlar sıktır. Özellikle taban çökmesi sonucu 2. veya 3. tarak kemiklerinin başı altında sıkça nasır meydana gelir. Ayak tabanındaki nasırların siğillerden ayrımı yapılmalıdır. Konservatif yöntemler ile gerilemeyen nasırlarda tarak kemiklerine yönelik düzeltici ameliyatlar yapılabilir.

Yumuşak nasırlar genellikle parmak arasında meydana gelir. Parmak arasının nemli olması nedeni ile bu nasırlar yumuşar.Yumuşak nasırlar en çok 4. ve 5. parmak arasında görülür.

Nasırın sebebi dış etkenler(ayakkabı gibi) ise bunların ortadan kaldırılması ile kendiliğinden geriler. Bazen kimyasal nasır yakıları veya kremleri ile nasırın tedavisi sağlanır. Eğer nasıra neden olan durum bir kemik çıkıntı ise bunun yakılar ile tedavisi sonrası nüks kaçınılmazdır. Izdırap veren nasır eğer kemik çıkıntı sonucu oluşuyor ise sebebin ortadan kaldırılması için ameliyat ile kemik çıkıntının çıkarılması gerekir.

Written by Prof. Dr. Özgür ÇETİK

1973 yılında Giresun’da doğan Prof. Dr. Özgür ÇETİK, Eğitimini 1995 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ve 2007 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doçentliğini tamamlayarak , 2013 Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör unvanı almıştır. Dr.Çetik; 1996 – 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi, 2001 – 2002 Özel Avrasya Hastanesi, İstanbul Uzman Hekim, 2002 – 2007 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent, 2002 – 2003 Bingöl SSK Hastanesi, 2002 – 2003 Diyarbakır 600 yataklı Asker Hastanesi, 2008 – 2011 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent ve 2011 yılından beri Acıbadem Sağlık Grubu’nda Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü olarak görev yapmaktadır. Dr.Çetik evli ve 2 çocuk babasıdır.