Osteoporozda Kefir Mucizesi

Kefir Ne Zaman Bulundu?

Kefir ilk olarak dünyaya Kafkaslardan yayılmıştır. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanır. Kefir de yoğurt gibi sütün mayalanması ile elde edilir. Yoğurda göre daha asidiktir PH sı 4 civarındadır. Süt 18-24 saat de oda ısısında kefir mayası ile beklediğinde kefir içeceği elde edilir. Batı 1900 lü yılların başında kefir ile tanıştı.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin bugüne kadar bir çok faydası ortaya çıkarılmıştır(Lit1).

  • Kefir zengin bir besin kaynağıdır: Kefir Protein-Kalsiyum-Fosfor-Magnezyum- Vitamin B12-Vitamin B2 ve D vitamini içermektedir.
  • Probiyotikdir: Yoğurttan daha güçlü bir probiyotikdir. Bağırsak florasını güçlendirerek, sindirim problemlerini düzenler ve kabızlığı önler
  • Antibakteriyel etkilidir. Bağışıklık sistemini Güçlendirir. Kefir birçok faydalı bakteri içerir bu bakterilerin bazı zararlı bakterileri öldürerek bazı enfeksiyon hastalıklarını önlediği gösterilmiştir.Özellikle Listeria monocytogenes isimli bakteriye karşı etkili olduğu saptanmıştır.
  • Kanserle mücadele eder: Bazı kanser hücreleri ile savaşarak kanser oluşumunu engellediği bilinmektedir.
  • Detoks etkisi vardır.
  • Osteoprorozu engeller: kalsiyum kaynağı olmasının yanında zengin bir K2 vitamin kaynağıdır. Bağırsakta K2 vitamini üreten bakterilerin çoğalmasını sağlar. K2 vitamini D vitamini gibi osteoporoz tedavisinde faydalı bir vitamindir.
  • Laktoz intoleransı nedeni ile süt ürünü kullanamayanlar kefiri güvenle tüketebilir. Kefir mayası sütün içinde bulunan laktoz proteinini parçalayarak faaliyet gösterir. Laktoz allerjisi olanlar bu nedenle kalsiyum kaynağı olarak rahatça kefiri tüketebilir.
  • İmmün sistemi güçlendirerek alerjik hastalıklar ve astım ile mücadeleyi kolaylaştırır.
  • Kollesterolü düşürür.
  • Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
  • Yara iyileşmesini hızlandırır.
  • Elde edilmesi kolay ve Ucuzdur. Kefirin evde yapılması kolaydır. Piyasada bulunan kefirlerde raf ömrünü uzatmak için katkı maddesi bulunabilirken evde yapılan kefir tamamen doğaldır. Bu nedenle düzenli kefir tüketilmesi istenilen hastaların evde kendi kefirini üretmesini öneriyoruz.

Osteoporozda Kefirin faydası nedir?

Osteoproz kemik kaybı ile  sessiz ilerleyen ciddi bir hastalıktır. Çoğu zaman hastalara  ancak kırık meydana geldiğinde  tanı konulabilmektedir. Özellikle menapoz sonrası kadınlarda sık görülmekle birlikte erkeklede de osteoproz görülmektedir. Osteoprotik hastada basit düşmeler ile kalça, omurga, kol ve ön kol kemiklerinde kırıklar meydana gelebilmektedir.  Özellikle 65 yaşından sonra yetersiz kalsiyum alımına bağlı olarak kadınlarda daha sık osteoproz meydana gelmektedir. Osteoporozu önlemede en önemli etken diyet ile yeterli kalsiyum alınmasıdır. Özellikle sabah aç karnına düzenli olarak  içilen 1 bardak kefirin osteoprozu önlediği bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. 40 osteoporotik hasta üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmada osteoporotik hastalarda 6 ay içerisinde kefir kullanan hastaların kemik yoğunluğunda anlamlı artışlar olduğu gösterilmiştir(Lit 2) . Yine deney hayvanları üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmada kefir kullanılmasının 12 hafta gibi kısabir sürede kemik mineral yoğınluğunu artırdığı tespit edilmiştir(Lit 3). Evde yapılması kolay olan bu içeceğin düzenli tüketilmesini öneriyoruz.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir üretebilmek için öncelikle kefir mayasına ihtiyaç vardır. Kefir mayası aktarlarda satılmaktadır. Bir kez satın alındığında bu maya sürekli çoğalarak büyümektedir. Bu nedenle her defasında bu mayanın kulllanılması yeterli olmaktadır. Günlük süt kullanılması önerilmektedir. Çiğ süt kullanımı önerilmemektedir. Dikkat edimesi gereken en önemli bir nokta mayalama yapılırken cam kap kullanılmalı ve oda sıcaklığında 18-24 saat bekletilmedir. Boza kıvamına geldikten sonra plastik süzgeç kullanılarak maya kısmı süzülerek ayrılır. Bu maya tekrar kefir yapımında kullanılır.  Ayrılan sıvı kısım buz dalabında 24 saate kadar muafaza edilebilir. Kefir fazla mayalandığında  ekşimsi tat oluştuğu için içimi zor olabilir. Bu durumda içerisine bal- süt ilavesi veya tarçın konularak içilmesi önerilir. Kefir her yaşta güvenle içilebilir.

osteoporozda_kefir_mucizesi_1

osteoporozda_kefir_mucizesi_2

osteoporozda_kefir_mucizesi_3

Literatür.

1-Benjamin C. T. Bourrie P. Willing  and Paul D. Cotter. The Microbiota and health promoting characteristics of the fermented beverage kefir. Frontiers in Microbiology 2016. 1-17

2- Yu Tu M., Chen H.L, Tung Y.T, Kao C.C, Hu F.C, Chen C.M. Short term effects of kefir fermented milk consuption on bone mineral density and bone metabolism in a randomized clinical trial osteoporotic patients. Plos One December 10, 2015

3.Chen HL, Tung YT, Chuang CH, Tu MY, Tsai TC, Chang SY, Chen CM. Kefir improves bone mass and microarchitecture in an ovariectomizen rat model of postmenapausal osteoporosis. Osteoporos İnt. 26(2): 589-99, 2015

Written by Prof. Dr. Özgür ÇETİK

1973 yılında Giresun’da doğan Prof. Dr. Özgür ÇETİK, Eğitimini 1995 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ve 2007 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doçentliğini tamamlayarak , 2013 Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör unvanı almıştır. Dr.Çetik; 1996 – 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi, 2001 – 2002 Özel Avrasya Hastanesi, İstanbul Uzman Hekim, 2002 – 2007 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent, 2002 – 2003 Bingöl SSK Hastanesi, 2002 – 2003 Diyarbakır 600 yataklı Asker Hastanesi, 2008 – 2011 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent ve 2011 yılından beri Acıbadem Sağlık Grubu’nda Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü olarak görev yapmaktadır. Dr.Çetik evli ve 2 çocuk babasıdır.