Rotator Kaf (Manşet) Yırtıklarının Tedavisi
Rotator Kaf (Manşet) nedir ? Omuz eklemini saran 4 adet adelenin tendonundan oluşan yapıya denir.…
Ayak parmakları ucunda topuğu yere basmadan yürüme yeni yürümeye başlayan çocuklarda oldukça yaygındır.
Ayak parmaklarında yürüme bazen serebral felç, kas distrofisi(ilerleyici kas hastalığı) veya sinir ve kasdaki başka genel bir hastalık sonucudur. Otizmi olan çocuklarda da bazen parmak ucu yürüme olabilir.
Ne zaman bir doktora gitmeli?
Çocugunuz 2 yaşını doldurmasına rağmen halen parmak ucu yürümeye devam ediyor ise bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.
Parmak Ucu Yürümenin Nedenleri?
Parmak ucu yürümeye aşağıdaki durumlar neden olabilir:
• Aşil tendonu kısalığı : Ayak bileğinin arkasında bulunan bu tendonun kısa olması yürüme sırasında topuğun yere basmasına engel olabilir. Yeni yürüme çağındaki çocuklarda kemik büyüme hızı ile kasların büyüme hızı arasında uyumsuzluk olduğunda, kemikler hızlı, kaslar yavaş büyüdüğünde aşil tendonu kısa kalabilir. Bu nedenle çocuk parmak ucu yürür. Parmak ucu yürümenin en sık nedeni budur.
• Serebral Palsy (CP): Doğum esnasında, beynin kasları kontrol eden bölümünün oksijensiz kalarak hasar görmesine bağlı gelişen bir hastalıktır. Bu hastalıkta aşil tendonunda kısalık gelişebillir.
• Kas distrofisi: Kas distrofisi kasların fonksiyonunu bozan ilerleyici bir hastalıktır. Genetik bir hastalık olan kas distrofisinde başlangıçta herşey normal olabilir zamanla kaslar üzerinde hassiyetle başlar. Başlangıçta normal yürüyen çocukta zamanla parmak ucunda yürüme görülebilir. İlerleyici bir hastalıktır. Hastalığın derecesine göre zamanla yürüme tamamen imkansız hale gelebilir.
• Otizm: Otistik çocuklarda bazen parmak ucu yürüme davranışı görülebilir. Kaslar ile ilgili herşey normal olamasına karşın, davranış bozukluğuna bağlı olarak parmak ucu yürüme ortaya çıkabilir.
Parmak ucu yürümenin sonuçları nelerdir?
Kalıcı parmak ucu yürüme çocuğun düşme riskini artırabilir. Ayrıca, çocuk akranları tarafından “farklı” olarak algılanırsa, sosyal bir damgalanma da ortaya çıkabilir. Çocuklarda henüz kıkırdak yapıda olan ayak bilek kemiklerinde parmak ucu yürüme nedeni ile kalıcı şekil bozukluğu meydana gelebilir. Bu durumun telafisi oldukça zordur
Parmak Ucunda yürüyen çocukta araştırılması gerekenler nelerdir?
• Başka tıbbi sorunları var mı?
• Ailede kas distrofisi veya otizm hastalığı var mı?
• Erken veya zor doğum mu? (Serebral palsy hastalığı)
• Çocuğunuz daha önce normal yürüdü mü?
• Kısa süre önce mi yürümeye başladı?
• Çocuğunuz, göz temasından kaçınır mı veya sallama gibi tekrar eden davranışlar sergiliyor mu?
Parmak ucu yürümenin tanısı nasıl konulur?
Parmak ucu yürümede en önemli tanı aracı ortopedik fizik muayenedir.
Kas veya sinir hastalığından şüphe duyulur ise EMG tetkiki (Etkilenen sinir veya kastaki elektriksel aktiviteyi ölçer) veya tüm omurilik kanalının ve beynin MR tetkiki yapılabilir.
Gerekli görmesi halinde ortopedi doktorunuz Çocuk Nörolojisine gönderebilir.
Parmak ucu yürümenin tedavisi
Tedavi nedene göre yapılır.
Eğer çocuğunuz normal yürüyor, ancak zaman zaman parmak ucu yürüyor ise herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Belirli aralıklar ile takip edilmelidir.
Kas kısalığına bağlı parmak ucu yürüme durumunda Fizik tedavi ile takip edilir.
Kas distrofisine bağlı ise çocuk nöroloğu, otizme bağlı ise çocuk psikiyatrı tarafından tedaviye devam edilir.
Kas kısalığına bağlı olan parmak ucu yürümede eğer fizik tedaviden fayda görmüyor ise cerrahi tedavi ile aşil tendonu uzatma ameliyatı yapılır.