
Trokanterik Bursit
Bursa nedir? Vücutta eklem çevresinde veya kemik çıkıntılar üzerinde bulunan koruyucu keselere “BURSA” denilir. Bursaların…
Ayak bileği topuk kemiğinin arka kısmında aşil tendonunun yapışma yerinde bulunan kemik çıkıntının normalden yüksektir. Buna bağlı olarak yürüme esnasında bu çıkıntı kemiğin aşil tendonuna sürtünmesi sonucu ortaya çıkan ağrılı duruma “Haglund Hastalığı” denir. Tendon ile kemik arasında “ retrokalkaneal bursa “ ismini verdiğimiz bir koruyucu kese vardır. Başlangıç döneminde sürtünme ile önce bu kesede ödem meydana gelir. Bu ağrılı bir durumdur. Zamanla sürtünme devam ederse kesenin koruyucu etkisi ortadan kalkarak aşil tendon kılıfında tenosinovit ismi verilen ağrılı durum ortaya çıkar. Sürtünmenin devam etmesi halinde aşil tendonunda dejenerasyon dediğimiz yıpranma meydana gelir. Dejenerasyon aşil tendonunu zayıflatarak tendonun kopmasına neden olabilir.
Haglun Hastalığının Tanısı: Haglun hastalığının tanısı fizik muayene ile konulabilir. Ancak ayak bilek röntgeni ile kemik çıkıntının boyutunun tespit edilmesi ve tanının doğrulanması gerekir. Ağrıların konservatif tedavi ile geçmediği cerrahi tedaviye karar verildiğ dönemde mutlaka ayak bilek MR çektirmek gerekir. MR bize aşil tendonunda dejenerasyon olup olmadığını göstermesi açısından önemlidir.
Haglun Hastalığında Konservatif Tedavi: Baslangıç dönemimde (retrokalkaneal bursit dönemi veye tenosinovit döneminde) sürtünmeyi önlemek için topuğu yükseltici tabanlıklar antienflamatuvar ilaçlar ile birlikte kullanılır. Yeterli gelmez ise retrokalkaneal bursa içerisine 2 kezden fazla olmamak üzere steroid enjeksiyonu uygulanabilir. İki kezden fazla steroid uygulanmasının aşil tendonunda kopma riskini artırdığı bilinmektedir. Eğer konservatif tedavi ile başarılı olunamaz ise veya hastada aşil tendonunda kopma riski yaratacak miktarda dejenerasyon varsa mutlaka cerrahi tedavi uygulanmalıdır.
Haglun Hastalığının Cerrahi Tedavi: Konservatif tedavi ile başarılı olunamadığı durumda ağrıyı geçirmek için veya aşil tendonunda dejenerasyon varlığında tendonun kopmasını önlemek için topuk kemiğinin arka kısmındaki çıkıntı kemik traşlanır. Eğer aynı seanta aşil tendonunda dejenerasyon var ise tendona canlandırma işlemide uygulanır.