Omuz çıkığı

Omuz eklemi insan vücudunun en geniş hareket yapan eklemdir. En sık çıkık görülen eklemlerden birisidir. Omuz çıkıklarının değişik nedenleri olmakla birliomuz_cikigi_1kte en sık travmaya bağlı omuz çıkığı görülmektedir.

Travmatik omuz çıkıkları çıkığın yönüne göre öne çıkık ve arkaya çıkık olarak 2 gruba ayrılır. Tüm omuz çıkıklarının %96 sı öne çıkıklardan oluşuromuz_cikigi_2

İlk omuz çıkığı genelde genç yaşlarda görülür. İlk kez omuz çıkığı görülen bir hastanın tedavisi ameliyat gerektirmez. Kapalı olarak eklem yerine oturtulduktan sonra iyileşme olması için üç hafta kol askısı kullanması yeterli olur. Ancak sporcularda durum farklıdır. Her sporcu biran önce spora dönmek ister. Bunu sağlamak için cerrahi tedavi daha iyi bir seçenek olabilir.

Omuz çıkığının ilk oluş yaşı 20 den küçük ise bu hastada tekrardan omuz çıkığı görülme ihtimali %90 dır.

Ancak ilk omuz çıkığı 40 yaş üzerinde ise tekrardan omuz çıkığı görülme ihtimali %10’lara kadar düşer.

Travma sonrası omuz çıkığı meydana geldiği zaman omuz eklemini yerinde tutan kapsül denilen yapı yırtılır. Omuz başı bu yırtık alandan eklem dışına çıkaromuz_cikigi_3 Buna “BANKART LEZYONU” adı verilir. Omuz çıkığı ile birlikte başka yapılarda zarar görebilir. Tüm bu hasarın tamiri Artroskopik yöntemle kapalı olarak tedavi edilebiliromuz_cikigi_4. Çok özel durumlarda açık cerrahi gerekebilir.

Tekrarlayan omuz çıkıklarında bazen kapsül gevşekliğine bağlı olarak yırtık olmadan da eklem çıkabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle Fizik tedavi yöntemleri ile omuz çevresi yapıların güçlendirilmesi denenmelidir.

Erken dönemde çekilen standart omuz MR ı ile omuz çıkığı sonrası yaralanan yapılar genellikle görülebilmektedir. Ancak tekrarlayan çıkıklar sonrası bazen omuz_cikigi_5Artro MR denilen eklem omuz_cikigi_6içerisine ilaç verererk yapılan MR gerekebilir.

Omuz çıkığı sıklıkla BANKART lezyonuna bağlıdır. Bu Artroskopik(Kapalı ameliyat) olarak tamir edilebilir. Ameliyat sonrasında hastanın kolu 6 hafta süre dikilen yapıların iyileşmesi için kol askısıda tutulur. 6 hafta sonra kol askısı çıkarılarak Fizik tedavi başlanılır.

Written by Prof. Dr. Özgür ÇETİK

1973 yılında Giresun’da doğan Prof. Dr. Özgür ÇETİK, Eğitimini 1995 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ve 2007 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi doçentliğini tamamlayarak , 2013 Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör unvanı almıştır. Dr.Çetik; 1996 – 2000 İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi, 2001 – 2002 Özel Avrasya Hastanesi, İstanbul Uzman Hekim, 2002 – 2007 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent, 2002 – 2003 Bingöl SSK Hastanesi, 2002 – 2003 Diyarbakır 600 yataklı Asker Hastanesi, 2008 – 2011 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent ve 2011 yılından beri Acıbadem Sağlık Grubu’nda Ortopedi ve Travmatoloji Profesörü olarak görev yapmaktadır. Dr.Çetik evli ve 2 çocuk babasıdır.