

ÇOCUKLARDA HALLUKS VALGUS
Halluks valgus deformitesi ayak başparmağının tarak kemiği üzerinden dışa doğru dönmesiyle oluşur. Genellikle aile hikayesi mevcuttur. Çoğunluklar çocuk deformiteyi annesinden alır. Sıklıkla kız çocuklarda görülür.
Çocuklarda Halluks valgus deformitesi sıklıkla görüntü bozukluğu ve deformitenin ilerlemesi endişesi ile hekime gelir, ağrı ikinci sıradadır.
Halluks Valgusun derecesi
Tedavi şekline karar verebilmek için halluks valgusun derecelendirilmesi gerekmektedir. Bunun için ayakta basarak çekilen röntgen görüntülerinden faydalanılır. İki önemli açı vardır. Birinci parmak kemiği ile tarak kemiği arasındaki açının normali 5-15 derece arasıdır. Bu açıya “Halluks Valgus Açısı” veya “Metatarso-falangeal Açı” denilir. Bu derece 16 derece üzerine çıktığında Halluks valgus hastalığı veya deformitesi olarak kabul edilir. Bu açının şiddetine göre Halluks valgus deformitesi derecelere ayrılır. İkinci açı ise; birinci ve ikinci tarak kemikleri arasındaki açıdır. Bu açıya “İnter-metatarsal Açı” denir. Normali 9 derece veya altındadır.
Halluks valgus deformitesi sınıflaması:
Hafif Dereceli deformitede Halluks valgus açısı 16-21 derece arasındadır
Orta dereceli deformitede Halluks valgus açısı 21-40 derece arasındadır
İleri dereceli deformitede Halluks valgus açısı 40 derece üzerindedir.
Çocuklarda Halluks Valgusun Tedavisi:
Konservatif tedavi yani ameliyat dışı yöntemler (silikonlar-gece atelleri, egzersizler) ile sadece ağrı hafifletilebilir, deformite düzeltilemez . Orta veya ileri derece halluks valgus varlığında cerrahi tedavi gerekir. Ancak çocuklarda yumuşak doku ameliyatı tek başına yeterli olmaz, mutlaka kemik düzeltme ameliyatıda gerekir. Bu nedenle eğer ertelenebiliyor ise büyüme kıkırdağı kapanana kadar ameliyat geciktirilmelidir. Ameliyat sırasında büyüme kıkırdağının zarar görmesi tarak kemiğinin boyunun kısa kalmasına neden olabilir. Yaş nekadar küçükse nüks etme şansı da okadar fazladır. Ancak ileri deformitelerde ameliyatı geciktirmek ileride düzeltilmesi mümkün olmayan deformite gelişimine neden olabilir. Bu nedenle 40 derece üzeri halluks valgusta ameliyat gecitirilmeden yapılır. Aileye bunun tekrarlayabileceği ve kemik büyümesi durduğunda tekrar ameliyat edilmesi gerekebileceği anlatılır.