Tırnak Batması
Tırnak batması tırnağın etin içine doğru büyümesi ile oluşur. Tırnak batmasının birçok sebebi mevcuttur. Bunlarda en sık olanı yanlış tırnak kesim tekniği, mantar hastalıkları ve yanlış ayakkabı seçimidir.
Her yaşta görülebilmektedir. En önemli bulgusu ağrıdır. Tırnak batması 3 aşamadan oluşur
1.Aşama Ödem fazıdır: Bu dönemde kızarıklık, şişlik ve hasiyet vardır. Bu dönemde ılık sabunlu su ile her gün yıkanması, kapalı ayakkabı giyilmemesi, aktivite kısıtlanması ile 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. Uzun dönemde sık sık tekrarlayabilir, bu dönemde batan tırnak kısmının dışarı doğru büyümesinin sağlanması nüksü önler. Bunun için en basit yöntem batan kısmın altına her gün kademe kademe artırılarak pamuk sıkıştırılması yöntemidir. Tel takılması da diğer bir yöntemdir.
2. Aşama Abse fazıdır: Bu dönemde kızarıklık, şişlik ve hasiyete ek olarak tırnak yatağı kenarında abse oluşur. Kısa sürede enfekte akıntı başlar. Bu dönemde yürüme oldukça zor ve ağrılı olabilir. Bu dönemde cerrahi tedavi yapılmamalıdır. Ilık sabunlu su ile her gün ayağın 10-15 dakika yıkanması ve antibiyotik tedavisi yapılır. Başlangıçta geniş etkili antibiyotik ile tedaviye başlanır. Bu arada akıntılı sıvıdan kültür için sürüntü sıvısı alınır. Eğer süreç içerisinde ilk verilen antibiyotik başarılı olmaz ise 3-4 gün sonra çıkacak kültür sonucuna göre antibiyotik tedavisi yeniden gözden geçirilir.
3. Aşama Granülasyon fazıdır: Bu dönemde tırnak kenarında kabarık kronik bir doku meydana gelir. Zaman zaman akut alevlenmeler ile abse fazına dönebilir. Bu dönemde artık su banyosu ve antibiyotik tedavisi ile başarı elde edilemez. Bu nedenle cerrahi olarak batan kısmın çekilmesi ve kronikleşen dokunun çıkarılması işlemi uygulanmalıdır.
Tırnak Batmasının Cerrahi tedavisi:
Tırnağın tamamının çekilmesi:
Eğer tırnak yapısal hastalıklar nedeni ile ileri derecede deforme oldu ise ve ilaç tedavisi ile tedavisi mümkün değilse yeniden sağlıklı tırnağın çıkmasını sağlamak amacı ile tırnak tamamen çekilebilir. Tırnağın tekrardan çıkmasının istenmediği tırnak deformitesine yol açan hastalıklarda tırnak matriksi denilen büyüme dokusu tahrip edilerek tırnağın yeniden çıkması engellenir. Aksi takdirde tırnağın sağlıklı olarak yeniden çıkmasının planlanması durumunda matriksin zarar görmemesi gerekir.
Tırnağın Kısmi çekilmesi:
En sık tercih edilen yöntemdir. Tırnağın batan kısmı çekilir ve batan kısmın yeniden çıkmasını engellemek için kısmi tırnak matriks tahribatı yapılarak batma önlenmeye çalışılır. Batma iki taraflı ise bu işlem tırnağın her iki kenarına da aynı anda uygulanabilir.Çekilen kısımdaki granülasyon dokusu da cerrahi olarak temizlenerek dikiş ile yaklaştırılır. Yaklaşık 20 günlük pansuman tedavisi sonrası dikişleri alınarak normal ayakkabı giymeye başlanılabilir.